ARTICOLELE

ATELIERE

Feedback negativ. Ce e de făcut?

 

Întotdeauna m-am întrebat: De ce este așa de dificil să primim feedback negativ? Ce putem face pentru a-l transforma in catalizator al progresului?

Alexandra Vladut

HR Business Partner

@General Electric Manufacturing Company  

Ideea articolului mi-a venit după o săptămână plină de interviuri, unii dintre candidați au primit feedback pozitiv din partea mea, însă cu alții nu am putut continua procesul de recrutare, așadar, a urmat crunta respingere. Pe de altă parte, în ultimii 8 ani petrecuți ca recruiter în agenții sau in-house, am observat un fenomen care m-a dezamăgit și anume am întâlnit o serie de colegi care preferau să dea un feedback negativ extrem de generic, de tipul “Discuția a fost ok, dar am ales să mergem mai departe cu un alt candidat”.

De ce? Tocmai pentru că a dezamagi oamenii este dificil. Așadar, unii ar spune că este de preferat să vii cu un feedback politically correct, astfel, ca recruiter, eviți un candidat supărat sau defensiv. Însă, din perspectiva candidatului, feedback-urile negative generice ajută? Răspunsul este NU. Dar oare candidații sunt pregătiți să afle motivele reale ale respingerii lor? Uneori da, însă de destul de multe ori nu.

Chiar dacă este dificil, trebuie sa fiți pregătiți să auziți cu adevarat motivul respingerii. Pentru că asta vă va ajuta să vă revizuiți strategia pentru interviuri, să vă îmbunătățiți răspunsurile pentru următoarea oportunitate și să lucrați la a face o impresie pozitivă puternică pe viitor. Iar voi, dragi colegi recruiteri, trebuie să aveți curajul să transmiteți un feedback cât se poate de onest. Mă întorc insă la titlul articolului. Tu, candidatul, ce faci cu feedback-ul negativ? Cum reacționezi și cum îl transformi într-o experiență de învățare?

În primul rând, nu lua feedback-ul ca pe un atac personal. Este una dintre cele mai întâlnite greseli, în special printre tineri și recunosc că am făcut-o și eu la începutul carierei. În schimb, privește persoana care ți-a oferit acel feedback onest ca pe cineva căruia îi pasă suficient de mult de evoluția ta încât să îți spună ce nu a funcționat cu adevărat. De asemenea, fii deschis să accepți informația care ți se transmite și gândește obiectiv. Feedback-ul primit e o oportunitate să înțelegi ce poți să îmbunătățești și să acționezi diferit în viitor. Adresează câteva întrebări de bază intervievatorului pentru a demonstra că ești cu adevărat interesat să progresezi, în timp ce rămâi calm și atent.

Totodată, rămâi încrezător în cunoștințele și capacitățile tale. Să recunoaștem, feedback-ul negativ te poate demotiva ușor, te face să te îndoiești de tine ca om sau de competențele pe care le-ai dobândit până acum. Odată ce cazi în această extremă, feedback-ul negativ nu mai devine o sursă de învățare, ci un sabotor perfect al încrederii în propriile forțe. Nimic mai distructiv. Nu fi defensiv. Cheia succesului în acest proces este să te distanțezi emoțional, să preiei informația așa cum este, să răspunzi pozitiv criticii și mai apoi să te gândești cum o transformi într-o experiență de invățare.

În loc de concluzie:

Acești pași sunt valabili, desigur, în cazul unui feedback constructiv. Exista manageri care oferă feedback-uri nedrepte și extrem de negative cu scopul de a-i controla și dezarma pe ceilalți. Ca profesioniști, veți ști cum să deosebiți feedback-ul constructiv de criticile nefondate, iar pentru cei la început de drum, acesta trebuie să fie obiectivul vostru.