top of page

INTERVIURILE

Despre provocarile HR-ului si industriei Auto - Componente

 

Interviu cu Liliana Bica,

HR Plant Manager, Product Group Trim @ Adient Romania

logo adient.png
adient - liliana bica.png

1. Care a fost momentul în care ți-ai descoperit pasiunea pentru H.R. și cum a început cariera ta?

Resursele Umane înseamnă oameni! A lucra în această lume a HR-ului implică să fii conștient că ești om și că tot ceea ce vrei să faci să plece de la un sistem de valori puternice, așezate pe fundația care se numește iubire – “iubește-i pe ceilalți ca pe tine însăți/însuți.” Am avut o familie mare, iubitoare, și am fost educată să cred în mine și să înțeleg că nu pot reuși de una singură. Mi-am ales un traseu în viață, construit frumos cu oameni de valoare, care mi-au oferit valoare. La momentul oportun, a apărut șansa să materializez pasiunea pentru formarea și consilierea celor cu care interacționam în activitatea de inginer, într-o fabrică de producție, prin aplicarea unui CV (era prima dată când îl făceam…și nu exista „Google”) pe o poziție de care nici măcar nu eram conștientă că există, pentru un departament care se numea „Resurse Umane”.

2. Care sunt aptitudinile pe care un HR foarte bun trebuie să le aibă, pentru a lua cele mai bune decizii în meseria sa?

Există o mulțime de cărți, tratate, studii care enumeră o serie de competențe, care sunt de dorit pentru a face cu succes această profesie. Eu o consider vocație, meserie de credință! Ai nevoie de pasiune, dăruire, creativitate și de simțul umorului: să nu spui niciodată “niciodată”!

3. În calitate de specialist în domeniul resurselor umane, ce îți aduce cea mai mare satisfacție?

Cea mai mare satisfacție pe care o am este cea dată de cei pe care-i am ca învățăcei/discipoli și care îți dau la primele ore ale dimineții acest gen de feedback: “cand avem următoarea ședință de coaching, te rog să-mi spui care este sursa ta de energie și cum faci de zâmbești și râzi de la primele ore ale dimineții!”

4. Cum te influențează formarea profesională în viața personală?

În viața personală sunt la fel de implicată și dăruită ca la serviciu! Greșesc, îmi asum și îmi cer scuze când depășesc bariere, mă implic în diverse acțiuni în comunitatea mea, cercul meu de cunoscuți și prieteni apelează la mine fără să-și ceară scuze de deranj.

5. Lumea H.R.-ului a trecut prin numeroase schimbări de-a lungul timpului. Cum ai făcut față acestor noi provocări?

Aici mă consider norocoasă și avangardistă, eu am cautat și generat schimbarea! Am spus nu, nu este pentru mine, am spus da, aici trebuie să fiu! Studiez în permanență și, pentru că am crezut în coaching, prin sedințele cu coach-ii și prin ședințele cu coach-ul personal, îmi găsesc direcțiile de dezvoltare.

6. Mai nou, un specialist de resurse umane trebuie să aibă din ce în ce mai multe cunoștințe manageriale și de marketing, iar rolul lui nu se mai rezumă doar la recrutare. Cum percepi tu aceste schimbari și în ce masură se aplică în cazul tău?

Sunt perfect de acord, dar nu este mai nou; este vital să cunoști și să ceri să fii format pentru învățarea, în primul rând, a business-ului în care acționezi; nu poți să fii funcțiune suport fără să cunoști fluxul afacerii. De asemenea, dacă îți dorești să crești, să promovezi, este musai să înveți fie personal, fie prin programe de dezvoltare ce înseamnă management, marketing, finanțe și project management.

7. Cât de mult se pune accentul în compania pe care o reprezinti pe recrutarea în mediul online, respectiv prin Social Media? Care au fost rezultatele pe care le-ai obținut folosind aceste canale?

Pentru proiectele de recrutare avute, am folosit și folosim în continuare Social Media, dar succesul este garantat doar dacă o folosești pe acel segment de populație care este “consumatorul” acestor canale.

8. În 2016, care crezi că vor fi cele mai mari provocări pe care le vor întâmpina oamenii de H.R. din România?

Principala provocare vine din calitatea forței de muncă din Romania, raportată la nevoile de business ale investitorilor și, implicit, ale angajatorilor. Aici, fiecare organizație va avea propria stategie de HR care poate viza: Selecția și recrutarea, Managementul talentelor, Motivarea angajaților sau cei 3 R (Reward & Recognition & Retention), Formarea și dezvoltarea angajaților.

9. Crezi că industria de H.R. va cunoaște o evoluție în următorii 5 ani?

Cu siguranță! Unul dintre cele mai bune semnale este că universitățile din Romania au inclus deja la licență, nu numai la master, specializarea de Resurse Umane (aici menționez Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea București); asta înseamnă că este o meserie dorită și recunoscută. Pe lângă această deschidere spre învățare formală, există o deschidere foarte mare a organizațiilor de implementare a “HR Business Partner” și, implicit, de externalizare a serviciilor administrative și de payroll.

10. Care sunt dificultățile pe care le întâmpini atunci când recrutezi în domeniul auto și care sunt metodele de retenție a personalului care au success în cadrul companiei?

Pentru business-ul în care lucrez, principala provocare este calificarea candidaților pentru pozițiile din shop floor: dispariția școlilor profesionale și necorelarea specializărilor din licee cu cerințele angajatorilor ne-au ajutat să ne dezvoltăm abilitățile de găsire a soluțiilor de formare după angajare; acestea putându-se extinde de la o lună până la 6 luni, în conformitate cu procedurile interne și în funcție de îndemânarea și abilitățile operatorului.

Retenția angajaților are la bază un contract colectiv de muncă, negociat cu un sindicat puternic, o cultură organizațională care lucrează ghidată de două direcții puternice: Implicarea angajaților și Eficiența liderului; dimensiuni evaluate anual prin sondaj de opinie, urmat de acțiuni de îmbunătățire susținute.

11. Cum faci diferențierea între doi candidați la fel de buni? Care sunt criteriile discriminatorii?

De cate ori am fost pusă în această ipostază, am găsit un sistem circular de validare, în care, în mod obligatoriu, nu am fost singură! Întregul este mai bun decât suma părților (sisteme de testare profesionale, centre de evaluare, simulări de situații si proiecte)!

12. Care sunt cele mai mari greșeli pe care crezi că specialiștii în resurse umane le fac și ce i-ai sfătui?

Nu sunt în măsură să spun pentru alții, dar, pentru mine personal, spun că este foarte important să nu uit că sunt om, iar oamenii sunt diferiți!

13. Ce așteptări ai de la comunitate și care crezi că sunt îmbunătățirile pe care activitățile desfășurate aici le pot aduce departamentului de resurse umane?

De la comunitate îmi doresc în primul rând să devină o comunitate! Și, apoi, printr-un efort susținut, să aducem valoare nouă la nivel personal echipelor din care facem parte și comunității românești din întreaga țară, dar nu numai la nivel de București; pentru că, din păcate, există modelul Bucureștiului și se încearcă timid și discret să existe și alte modele în celelate zone ale țării

14. Cum ar putea un om de HR să contribuie la inovarea domeniului de HR?

Prin învățare și îmbunătățire continuă! Și neapărat prin dăruire și pasiune!

15. Din punctul tău de vedere, cum ai putea să aduci plus valoare comunității?

Dăruind altora ce am învățat și am primit la rândul meu de la alții: experiență, încredere, viziune!

bottom of page