top of page

INTERVIURILE

Este esențial să fii tu însuți cel mai entuziast
cursant al tău

Interviu cu Cristina Caluean

Facilitator @ Accelium

Cristina Caulean-2.jpg

 

Cristina ne vorbește despre joc ca metodă de dezvoltare și evaluare.

1. Care sunt primele lucruri pe care trebuie să le știm despre tine, Cristina? 

Sunt un veșnic copil pasionat de nou, iubesc schimbarea împreună cu toate provocările care o însoțesc și numesc Maramureș - acasă!

2.  Cum ai ajuns să faci din joc o profesie?

Nu mi-a fost niciodată străină ideea de a folosi jocul ca instrument de predare și învățare însă, în 2011 copilul din mine s-a întâlnit cu echipa Mind Lab şi astfel ne-am descoperit reciproc pasiunea comună pentru joc. De atunci am învățat să “ascund” o întreagă metodă și un amplu proces de învățare în spatele frumoasei experiențe de joc.

3.  ​După părerea ta, care sunt cele mai importante 3 calități ale unui facilitator și de ce?

Este esențial să fii tu însuți cel mai entuziast cursant al tău; dacă nu ești pe deplin convins de metoda pe care o predai, cel mai probabil nu vei transmite esență și credibilitate. Un facilitator trebuie sa fie capabil să empatizeze complet cu publicul până la nivelul de a-și adapta dinamica și energia cursului așa încât să atingă inima, nu doar mintea.

 4. Care sunt lucrurile care îți aduc cea mai mare satisfacție la locul de muncă?

- Am satisfacția de a vedea cum metoda pe care o folosesc face diferența în procesul educațional, mă inspiră mult entuziasmul cadrelor didactice care își doresc să îmbunătățească cât mai mult actul predării în sine;

- Am cadrul ideal de a fi într-o continuă descoperire legat de tot ce este nou în domeniul educației şi dezvoltării personale;

- Mă joc la birou ca modalitate de a-mi cunoaște colegii și partenerii și sunt de fiecare dată surprinsă de ce creează acesta.

 6. Care crezi că sunt abilitățile cheie pe care trebuie să le dezvoltăm la copiii noștri pentru ca aceștia să devină profesioniști de succes?

Realitatea este că aproximativ jumătate din meseriile pe care le cunoaștem în prezent ar putea să dispară în următorii 30 de ani. Multe din job-urile pe care copiii noștri le vor avea nu există încă, ei vor folosi instrumente pe care probabil în prezent nici nu ni le imaginăm. Accelium folosește jocuri de strategie pentru a evalua și a dezvolta o nouă generație de “gânditori”, creează astfel un mediu perfect pentru a transfera în viața reală metodele și strategiile experimentate în joc. Abilități precum soluționarea problemelor, gândirea flexibilă, perseverența sau gândirea creativă sunt doar câteva dintre cele pe care le dezvoltăm prin programul Accelium și care le vor fi de un real folos viitorilor adulți responsabili.

 5. Știu că lucrați mult și cu copii, dar te rog să-mi spui cât de deschiși sunt adulții față de metodele voastre de dezvoltare și evaluare?

E frumos să văd că în fața experienței jocului, fie că suntem copii, fie că suntem adulți, cu toții reacționăm la fel. Ne-am bucurat să vedem cum adulții sunt uneori și mai entuziaști și dornici de a se lăsa modelați prin joc. Ideea de evaluare nu este percepută cu rigiditate, tocmai pentru că jocul creează un mediu sigur și antrenant, așa că orice urmă de presiune pe care evaluarea o poate aduce cu sine, este risipită.

 7.  Care a fost principala provocare pe care ai întâlnit-o în viața ta profesională și cum ai abordat-o?

După ani de zile în care am învățat să relaționez cu elevi și profesori, Accelium mi-a dat ocazia de a experimenta metoda Mind Lab și în domeniul companiilor. Așa cum spuneam, schimbările mă provoacă și mă motivează mereu, astfel, deși ușor incomod la început, am ajuns să iubesc experiența workshop-urilor livrate adulților.

 8.   Cum vezi rolul HR-ului în următorii 5 ani și unde crezi că se va situa Departamentul HR Development / Learning & Development

HR-ul are un rol extrem de important în dezvoltarea culturii organizaționale. Modul în care companiile vor reuși să integreze tehnologia pentru a digitaliza procedurile departamentului HR va face diferența în viitor în materie de economisire a timpului și, de ce nu, chiar și economie financiară. Mi-aș dori să văd în viitor că HR-ul nu se rezumă la a fi doar la partea consultativă pentru deciziile organizaționale, ci să își asume un rol la nivel executiv.

10.  Cum  crezi ca ai putea să aduci plus valoare comunității?

Îmi face plăcere să realizez un schimb de experientă cu membrii comunității și, de fiecare dată când sunt solicitată, voi crea ocazia plăcută de a experimenta jocul atât în varianta clasică cât și cea digitală.

9.  Ce așteptări ai de la comunitatea Great HRs și care crezi că sunt îmbunătățirile pe care activitățile desfășurate aici le pot aduce companiilor din România?

Salut cu mare drag inițiativa comunității, o consider extrem de utilă cu atât mai mult cu cât am avut ocazia să susțin şi să particip la câteva dintre evenimentele organizate cu multă meticulozitate și profesionalism. Sunt convinsă că, cu cât vor fi mai multe companii implicate în acțiunile comunității, cu atât ne va fi tuturor de folos.

Intervievator: Ioana Ștefan

Ambasador @GreatHRs

 

ioana stefan.jpg

8.  Ce ai vrea să știe lumea despre Accelium (proiecte, altele)?

Accelium poate fi testat în cadrul companiilor ca soluție complementară în procesul de recrutare, ca soluție de dezvoltare a abilităților sub formă de workshop-uri blended și ca instrument inovator pentru coaching.

bottom of page