top of page

INTERVIURILE

Am inteles ca este bine sa ma pun in locul celuilalt

 

Interviu cu Florina Stancu

Corporate and Legal Services Partner @ Brexton

56897058_3284725914887061_95163693456687

 

Am stat de vorba cu un jurist, care vorbeste despre curiozitate, comunicare si importanta comunitatilor in transmiterea progresului prin schimbul de idei pe care il genereaza.

1. Care sunt lucrurile pe care trebuie să le știm despre Florina? 

Profesional sunt jurist, absolventa a Facultatii de Drept in cadrul Universitatii Bucuresti. Am o experienta de 19 ani in domeniul consultantei, lucrand pentru clienti activand in domenii variate de activitate si rezolvand situatii din cele mai diverse. Am privit fiecare proiect gestionat ca pe o ocazie sa devin azi un profesionist mai bun decat cel de ieri.

 

Omul Florina este o persoana deschisa, careia ii plac provocarile. Un om activ, care isi stabileste obiective, astfel incat timpul sa nu treaca degeaba.

2. Cum s-a întâmplat să faci ceea ce faci? Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat în joburile tale? Care sunt aptitudinile necesare unui jurist bun? 

Am urmat facultatea de drept pentru ca mi-a placut foarte mult un personaj din filmul Caracatita (La Piovra). Visam sa fiu procuror. Am inteles repede ca ceea ce mi se potriveste este consultanta, fiind un om pragmatic, caruia ii place sa gaseasca solutii. In plus, atunci cand am absolvit facultatea, un tanar absolvent de drept din provincie J nu prea avea multe optiuni de angajare.

 

Job-urile pe care le-am avut m-au provocat, in primul rand, sa relationez cu oamenii, cu clientii in mod special. Am inteles ca este bine sa ma pun in locul celuilalt, pentru a intelege asteptarile lui. O a doua provocare a fost sa caut dreptatea in contradictoriu cu un adversar mai puternic decat mine. Fie pentru ca era o firma renumita, fie ca avocatul adversarului era un nume in domeniu. Nu in ultimul rand, una din provocarile cele mai mari pentru mine a fost sa gestionez, din punct de vedere juridic, inca de la infiintare, protofoliul de companii ale unui fond de investii.

 

Un jurist bun este curios. Isi pune in permanenta intrebari si cauta raspunsuri. Se documenteaza riguros inainte de a emite o parere.  Un jurist bun isi recunoaste limitele, atat siesi, cat si fata de ceilalti. Cere ajutor atunci cand este depasit de situatie.

3.  Cum recunoști un candidat potrivit pentru a fi jurist?  

Orice absolvent de drept este potrivit pentru a fi jurist. :) Atunci cand recrutez o persoana pentru echipa mea, fie ca este pentru o pozitie de junior sau senior, dincolo de calitatile mentionate mai sus, caut sa fie un om onest si deschis. Un om care a invatat din greselile sale. Si care vrea sa invete, in continuare. 

 4. Care crezi că este relația actuală, potrivită, dorită în zona celor două zone de expertiza, de HR și juridic

Cele doua departamente trebuie sa colaboreze. Este important ca departamentul HR sa solicite parerea juridicului de cate ori doreste sa implementeze o schimbare sau sa deruleze un proiect nou. Orice schimbare in folosul angajatilor ajuta la atingerea obiectivelor daca este legala. Schimbam furnziorul de servicii de medicina muncii? Dorim sa acordam abonamente medicale angajatilor? Vrem sa introducem un nou sistem de pontaj? Departamentul juridic trebuie sa se pronunte. Este protejata compania prin contract? Este mentionat in contract ce am agreat la negocieri? Este legala noua metoda de pontaj din punct de vedere GDPR? Departamentul juridic ar trebui perceput ca un pilon al deciziilor sanatoase in cadrul departamentului HR.

 5.  Care este viitorul profesiei de jurist? Viitorul, dar și actualul. Care sunt provocările?

In vremea crizei circula o vorba “In caz de faliment, juristul stinge lumina”. Juristul este important in cadrul oricarei organizatii, oricare ar fi dimensiunile acesteia. In contextul actual, al automatizarii si tehnologiei, sunt atributii care ar putea fi exercitate cu ajutorul robotilor. Cu toate acestea, eu cred ca factorul uman are un rol important in profesia de jurist si as ava ramane si in viitor.

 

Provocarea este sa tinem pasul, totusi , cu tehnologia, sa automatizam procesele ce pot fi automatizate, astfel incat cea mai mare parte a timpului sa fie alocata problemelor practice si documentarii.

 6. Care sunt punctele importante de colaborare intre cele doua profesii, care sunt asteptarile fata de HR-isti?

Cel mai important punct este comunicarea. Sa nu uitam ca departamentul juridic este un departament suport. Dar suportul poate fi oferit daca este solicitat. Asadar, cel mai important aspect in coaborarea dintre cele doua profesii este sa fie in permanenta in contact si sa se informeze reciproc. HR-istii despre proiecte noi, juristitii despre diverse modificari legislative cu impact fata de angajati. Si nu numai.

 7. Ce așteptări ai de la comunitatea Great HRs și care pot fi contribuțiile pe care le poate aduce companiilor din România?​

Comunitatile sunt importante pentru ca schimbul de idei aduce progresul. Imi doresc sa primim intrebari care sa ne oblige sa fim creative si sa gasim solutii potrivite pentru situatii ce par imposibile. :)

8.  Cum  crezi ca ai putea să aduci plus valoare comunității?

Impartasind din experienta noastra, venind cu exemple practice, care sa inspire comunitatea si sa ofere solutii la probleme curente.

Intervievator: Nora Dobre

Ambasador GreatHRs

 

43528225_2403249679701844_47819162526353
bottom of page