top of page

INTERVIURILE

Despre trendurile in industria IT

 

Interviu cu Catalin Bordei,

COO @ Innobyte

innobyte - catalin bordei.jpg
LOGO INNOBYTE.png

1. Care sunt primele lucruri pe care trebuie să le știm despre Cătălin Bordei, și cum reușește să îmbine în activitatea sa și rolul de manager, și cel de HR?

Am fost dintotdeauna un om ambițios și am pus pasiune în fiecare proiect, fie el profesional sau personal. Am lucrat încă din timpul facultății, am muncit mult și am dat totul pentru companiile cu care am colaborat. Astfel, am reușit să ajung în postura de manager în companii precum Bambino World din Austria sau Innobyte din Romania.

Cred cu tărie că orice manager trebuie să se gândească la echipa cu care lucrează, deci la Human Resources. Un manager nu poate lucra singur, iar calitatea muncii lui este dată de rezultatele echipei pe care o conduce. Astfel, legatura dintre rolul de manager și cel de HR este evidenta și indispensabilă și se numește ECHIPĂ.

2. Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat la începutul carierei tale?

Cred că cea mai mare provocare de la începutul carierei mele a fost lipsa de pregătire. Mi-am dat seama că instituțiile de învățământ nu au reușit să mă pregatească pentru a putea face performanță. Este un fenomen pe care îl observ și ca manager, atunci când căutăm oameni noi pentru Innobyte. Și, din păcate, este o provocare și pentru tinerii din ziua de astăzi. Totuși, aceasta poate fi depașită de către cei care doresc să devină profesioniști și au atitudinea corectă, dovedind că pot învăța și progresa.

3. Care sunt lucrurile care îți aduc cele mai mari satisfacții la locul de muncă?

Cele mai mari satisfacții vin întotdeauna împreună cu performanțele, iar pentru un manager performanțele echipei sunt cele mai importante satisfacții de la locul de muncă. Acestea se traduc prin atingerea obiectivelor companiei, prin munca depusă de către echipă, dezvoltarea membrilor acesteia la nivel profesional, dar și personal, iar la final de zi, acestea sunt aspectele care îmi aduc cele mai importante satisfacții.

Bineînțeles, și proiectele de succes aduc foarte multe satisfacții, mai ales dacă vorbim de cele cu un impact major în viața oamenilor, cum sunt multe dintre proiectele la care lucrăm la Innobyte.

4. Cum recunoști un candidat potrivit să lucreze în cadrul companiei Innobyte atunci când recrutezi? Ce apreciezi cel mai mult la un potențial angajat?

Regula principală pentru colegii noi din Innobyte este să fie oameni cu un caracter impecabil. Apoi, dorim să avem colegi care vor să învețe continuu, să se dezvolte profesional și personal, dar și să demonstreze că au o atitudine orientată către performanță. Pasiunea pentru cele mai noi tehnologii și dorința de a transforma cunoștințele acumulate în proiecte notabile la nivel mondial sunt și ele foarte importante pentru orice persoană care dorește să fie parte din echipa Innobyte.

5. Consideri ca formarea ta profesională se resimte și în viața ta personală? Dacă da, cum?

Cred că este foarte greu să separăm viața profesională de cea personală, mai ales în această perioadă în care tehnologia ne face să fim mereu conectați la ambele lumi. Totuși, ceea ce am învățat în viața profesională, aduce valoare și în viața personală. De multe ori mă trezesc că tratez anumite aspecte din viața personală precum proiectele din viața profesională.

6. Din experiența ta, care sunt cele mai importante schimbări care au loc în domeniul de IT și cum influențează ele procesul de recrutare?

Domeniul IT este unul dintre domeniile vedetă din această perioadă. Este un domeniu care permite oamenilor de valoare să își aleagă compania cu care vor să colaboreze și proiectele pe care vor să lucreze.

Cred ca vom asista la o orientare tot mai pronunțată a pieței către calitate, iar cei care doresc să facă diferența la nivel calitativ vor reuși perfomanțe însemnate alături de companiile din care fac parte.

De exemplu, am avut situații în cadrul Innobyte în care am cunoscut oameni foarte valoroși și pe care i-am adus în echipa noastră, chiar dacă nu căutam un om pentru acel post. Cine poate aduce valoare în compania noastra are mereu ușa deschisă.

7. Care este impactul pe care mediul online și Social Media îl au în recrutare? Crezi că aceste noi canale vor înlocui modul traditional de recrutare?

Cred că recrutarea s-a mutat de mult timp în mediul online, chiar și în România. Nu cred că sunt mulți tineri care să nu fi auzit de multele platforme de recrutare online. Social Media a adus un plus în aceasta piață, dar și noi canale prin care companiile și candidații să fie puși în legatură directă.

LinkedIn este un exemplu foarte bun, care demonstrează că recrutarea funcționează foarte bine folosind canalele Social Media, iar oamenii doresc să interacționeze într-un mod facil și în viața profesională.

8. Cum crezi că se va schimba industria de IT și procesul de recrutare din România în următorii 5 ani?

Industria IT are deja multe particularități în ceea ce înseamnă procesul de recrutare. Este o industrie foarte dinamică și condusă de către candidați, nu de către companii. Cred că procesul de recrutare în această industrie trebuie să fie condus de oameni profesioniști care să poată evalua corect candidații. În același timp, ei trebuie să înțeleagă că oamenii din IT doresc să vadă lucruri concrete și organizate, atunci când sunt contactați de către specialiștii în recrutare.

9. Care sunt metodele de retenție ale personalului care au succes în cadrul companiei Innobyte?

Avem colegi care sunt și de 10 ani alături de Innobyte, ceea ce înseamnă un motiv de mândrie pentru noi, mai ales în această piață dinamică.

Sunt multe motive pentru care oamenii rămân alături de Innobyte, însă cred că avem un mix echilibrat între echipă, oameni de valoare, proiecte interesante care schimbă lucruri în lume, distracție, extra-beneficii, dar și o remunerație financiară corespunzătoare

10. Atunci când ai de ales între 2 candidați cu aptitudini și cu o experiență asemănătoare, care sunt criteriile după care îi diferențiezi?

Dacă sunt oameni pe care îi considerăm valoroși, este foarte probabil să îi alegem pe amândoi. În domeniul IT nu poți refuza niciodată un om de valoare, chiar dacă nu ai un proiect imediat pentru el.

Experiența este doar unul dintre elementele care contează pentru candidații cu care discutăm în cadrul Innobyte și sunt multe alte aspecte care ne interesează, cum ar fi pasiunea pentru ceea ce fac, dorința de a învăța continuu, capacitatea de a livra performanță la cel mai înalt nivel, etc.

11. Ce părere ai despre noile generații și cum trebuie să se adapteze compania Innobyte pentru a deveni atractivă pentru ei?

Cred că noile generații au nevoie de multă dorință de a reuși în viața profesională, deoarece au toate oportunitățile pe care le pot dori. 

Vorbim de o piață care creează mult mai multe oportunități decât existau acum 10 ani, cum ar fi programe de internship, posturi în domenii moderne precum e-commerce sau digital marketing, programe de pregătire pentru manageri, cursuri, etc.

Innobyte este deja o companie atractivă pentru noile generații. Din anul 2015, am început să realizăm un program anual de internship, în cadrul căruia un grup de tineri se alătură echipei noastre pentru o perioadă de 3 luni. În această perioadă, ei învață tehnologiile cu care lucrăm și apoi dezvoltă un proiect de la A la Z. Acești tineri au susținerea seniorilor din echipa Innobyte într-un sistem 1 la 1 – fiecare intern are un mentor, care îl va ajuta să deprindă toate calitățile de care are nevoie un profesionist.

12. Luna trecuta s-a lansat acest proiect. Ce așteptări ai de la comunitate și care crezi că sunt îmbunătățirile pe care activitățile desfășurate aici le pot aduce departamentului de resurse umane?

Prima așteptare de la comunitate este orientarea către soluții. Nu trebuie să fie “încă o comunitate” unde oamenii se văd și doar socializează. Mi-aș dori să văd soluții concrete pentru diverse situații întâlnite în companii, studii și statistici din piață care să ajute companiile să ia decizii, dezbateri pentru anumite situații întâlnite în companii și pe care oamenii de HR le consideră importante.

Este nevoie de o adaptare permanentă la mediul actual, indiferent de domeniul în care activează o companie. Astfel, o comunitate formată din specialiști în HR și alți oameni care contribuie la procesul de recrutare în cadrul companiilor din care fac parte este binevenită. Schimbul de idei și experiențe, discutarea și previzionarea tendințelor viitoare vor aduce beneficii reale în mediul de business.

13. Din punctul tău de vedere, cum ai putea să aduci plus valoare comunității?

Cred că împărtășind experiențele trăite până acum și încercând să găsim soluții împreună, putem aduce un plus de valoare business-urilor. HR-ul nu poate trăi fara business, așa că fiecare individ dintr-o organizație trebuie să urmărească obiectivele de business și apoi cele specifice departamentului (de exemplu, HR).

Avantajul acestei comunități este că fiecare membru vine dintr-un domeniu diferit. Fie că vorbim despre specialiști care activează în companii cu profil tehnic, de marketing, economic, ș.a.m.d, aceștia vin cu un bagaj de cunoștinte specifice fiecărui domeniu în parte.

Innobyte este unul dintre liderii în web development din Romania care atrage oameni pasionați în echipă. Având o experiență bogată în recrutare, cu precadere oameni tehnici, consider că împreună putem să orientăm HR-ul către soluții și să schimbăm ideologia.

bottom of page