top of page

INTERVIURILE

“Unde ne vedem?” “La birou!”
“Adica unde? Data trecuta ne-am vazut intr-un …?”

 

Interviu cu Daniel Bledea

Community Manager @ Commons

53728045_1123944504433620_17894325826774

 

Daniel este community manager la Commons Lounge. Lounge, Da, este și lounge. Dar este mai mult decât atât. Sau mai bine spus, și altceva. Este un loc de muncă, dacă ar fi să traducem din workplace. Daniel vede o dinamică extrem de diferită în ceea ce privește colaborarea dintre oameni. Motivul pentru care îl avem alături în acest interviu este să obținem o imagine despre această dinamică a oamenilor, profilelor, proiectelor care se derulează în acest loc de muncă. 

1. Care sunt lucrurile pe care trebuie să le știm despre Daniel? 

- Daniel e din Maramureș :) de vreo 6 ani în București, nu și-a pierdut accentul de moroșan. I-a luat vreo 3-4 ani să se adapteze la stilul de viață din capitală (dacă s-a adaptat cu adevărat-aici părerile sunt împărțite), iar acum e la Commons Unirii. Îi plac provocările, drept pentru care a ajuns Community Manager fără să aibă experiență relevanță, fiind un om adaptabil. Poate asta a contat mult. 
- Zâmbește mult, e un om liniștit. Căsătorit, fetiță de 2 ani. Caută echilibrul între viață personală și profesională (Graalul oamenilor muncii). 

2. Cum s-a întâmplat să faci ceea ce faci? Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat în joburile tale?

 îl știam de mult timp pe unul din fondatori-eram încă angajat în altă parte când mi-a povestit despre proiectul Commons-urma să se cristalizeze în toamna anului 2017. I-a luat vreo 30 de minute să mă convingă să mă alătur echipei și să deschidem primul-cred eu din foarte multele, din rețeaua internațională-Commons. Conceptul de coworking lounge,deși a fost gândit la Londra, a găsit în București locul perfect de implementare. Și de multe ori, între un spațiu de coworking și celelalte, diferența o fac oamenii. Iar noi încercam să fim oamenii de care membrii noștri au nevoie, Si la rândul nostru să atragem oameni care găsesc plăcere în ceea ce fac, sunt deschiși, pozitivi. Cel mai mult îmi place că avem o comunitate de oameni care vin cu plăcere la “locul de munca”-pentru că nu oferim doar un loc, ci oferim o experiență, o comunitate, poate chiar un stil de viață.  
- Provocări: începutul e greu pentru că după ce ai ajuns la un număr minim de persoane lucrurile intră într-o ușoară rutină. Aș putea spune că cel mai greu a fost de fiecare data, în fiecare job,  intrarea pe piață. Contează aici mult dacă ajutorul din partea echipei, muncă fiecărei persoane din cadrul companiei. A fost minunat că toată lumea-cofondatori și angajați-au muncit pe brânci până spațiul a devenit vizibil. Fiecare început e o nouă aventură-te îmbătrânește și te întinerește în același timp, te scoate din uzual și te reinventează. 

3.  Care sunt aptitudinile pe care un community manager trebuie să le aibă pentru acest job?  

Să fii orientat către oameni. Nu sunt clienți, ci sunt parte din viața mea, sunt cei cu care îmi petrec 8-14 ore pe zi, sunt familia de la muncă. Să înveți să-i cunoști și să înțelegi cele mai diferite personalități, să le întâmpini nevoile, să fii flexibil și să fii atent la amprenta pe care o lași asupra oamenilor și asupra locului. Nu există pentru acest domeniu un job description, dacă dorești să creezi o comunitate diversă, cu oameni din diferite arii de activitate, cu background diferit, e vorba în principal despre adaptarea ta și despre modul în care, dintr-o mulțime de ingrediente, faci un produs finit cu un gust nemaintalnit: Comunitatea Commons-antreprenori, freelancers, startup-uri, companii care inovează. E locul în care poți găsi toate serviciile de care ai nevoie pentru business-ul tău. 

 4. Cum recunoști un candidat potrivit să lucreze cu voi? Există un profil ideal? Există joburi specifice în acest domeniu? Care a fost / este cea mai complexă recrutare pe care ai derulat-o? 

 E cel care nu întreabă de fișa postului, ci vede lucrurile care sunt de făcut și face tot ce ține de el pentru a le duce până la capăt. Nu există profil ideal, eu nu m-aș recruta nici pe mine (:)), nu știu dacă am fost cel mai potrivit om pentru asta însă m-am adaptat. Lucrăm cu cei care ne doresc :)). De fiecare data când am postat un job nou am avut foarte multe înscrieri, însă puțini oameni care au înțeles cu adevărat ce înseamnă să creezi și să crești o comunitate. Și să fii implicat până în cel mai mic aspect-să îți pese până  și de poziția unei cărți în bibliotecă sau a unei hârtii lăsate la întâmplare. 
De obicei alegem un candidat în interval de 2 luni de când postăm anunțul. Suntem încă la început, echipa nu e foarte numeroasă, iar campaniile de recrutare nu au un tipar foarte corporate (încă). 

 5. Cum se vede dinspre tine modul în care se întâmplă lucrul în spațiile de coworking? Avantaje competitive? Dezavantaje? Pentru care parte? Gazdă / musafir?  

 Este foarte trendy să lucrezi într-un spațiu de coworking. Situația economică și dezvoltarea industriilor creative a dus la o explozie a spațiilor de coworking. Se deschid câteva spații noi în fiecare an, iar competiția va deveni tot mai acerbă. Sentimentul personal-este deocamdată loc pentru toți, iar spațiile și amprenta umană din fiecare loc sunt suficient de diferite, în așa fel încât să atragă anumite categorii de persoane. Dezvoltarea accelerată a acestui sector ne provoacă să ne îmbunătățim serviciile cât mai mult și să atragem oameni cât mai faini, atât în cadrul companiei, cât și membri ai comunității. 

54279373_268324113885927_381665080701773
54525168_370375267149833_438312542964547
54730527_1968751216580296_59060076260590

 6.Care este media de vârstă, segmentele, generațiile, profilul, provocările musafirilor? Nomazi digitali? 

Imi place să văd cum statisticile interne sunt în continuă schimbare. Sunt convins că media de vârstă/generațiile vor deveni în scurt timp irelevante, pentru că nu ne adresăm doar segmentului de vârstă 25-35, sunt tot mai multe persoane 40+ care lucrează din spatii  de coworking. Avem membri care  sunt cu primul job la Commons, avem membri care au zeci de ani de experienta si care se  simt la fel de bine//fresh într-un open space. Desi suntem deocamdată pe segmentul comercial/venituri  medie, devenind un stil de munca tot mai  larg îmbrățișat, Commons e locul potrivit pentru toți. 
-  Exista o adaptare  a noastră la nivelul clientului, dar exista si  adaptarea clientului la regulile noastre. Este un compromis de ambele parti , găsind varianta care funcționează si pentru el, si  pentru noi.  Spatiile de coworking  sunt locurile in care toți invata  unii de la ceilalți, in care toți sunt atenți la nevoile/drepturile celuilalt, e forma  de democrație cea  mai relevanta :) 
-   Majoritatea sunt la noi sunt pentru o perioada lunga , insa in mod constant avem nomazi digitali. La Commons oferim variante de pricing flexibile, de la o zi pana  la un an.  Daca dorești sa fii câteva zile, 3 luni    si doua săptămâni sau  orice alta perioada, avem soluția potrivita. Având  locații foarte centrale, suntem vizitați de oameni din intreaga lume.  In acest fel rămânem conectați la ce se intampla in spatiil de coworking de pretutindeni. Avem  persoane care ne scriu la ceva timp după ce au lucrat la Commons pentru  ne oferi un feedback real comparativ cu celelalte spatii  din Europa Central si de Est, de exemplu. 
  

 7. Care sunt lucrurile care îți aduc cele mai mari satisfacții la locul de muncă? 

Noii membri :) îmi place că membrii comunității se simt bine la Commons, nu vin doar să lucreze, ci și să socializeze, se leagă prietenii, se nasc proiecte. Mă bucur când avem evenimente relevante care au un impact mare asupra membrilor (meetup-uri atent pregătite pentru nevoile lor), când văd din partea celor mai mulți că ei simt că aici e casa lor.  

8.  Cum crezi va arată workspace în perioada viitoare?

 Spațiile de coworking vor deveni regulă. Corporațiile vor cauta să își trimită cât mai mulți angajați în spațiile de coworking. Pe lângă abonamentul la sală, cel la un spațiu de coworking va fi la fel de întâlnit (chiar oferit ca beneficiu la angajare), și sper să avem curând un coworking campus (cu nenumărate beneficii-multimedia, terenuri de tenis, fotbal, piscină, gym, restaurant).  
 

9. Ce astepari ai de la comunitatea Great HRs și care pot fi contribuțiile pe care le poate aduce companiilor din România?

 Am colaborat cu Great HRs, am avut chiar un eveniment la Commons, Mă bucur de munca pe care o fac și cred că principala contribuție e cea de shared know-how. La fel ca serviciile de property-sharing (fie că e vorba de case, mașini sau alte lucruri), faptul că există o comunitate care adună profesioniștii HR din mai multe companii pentru a se lua la tranta cu provocările acestui domeniu, împărtășind experiențe și tehnici, va duce în final la o mai bună poziționare a oamenilor în cadrul companiilor și, uneori, chiar la adaptarea companiilor în funcție de profilul oamenilor. 

10. Din punctul tău de vedere, cum ai putea să aduci plus valoare comunității?

 Suntem deschiși la colaborări, spațiul nostru de coworking și cel de evenimente cred că sunt foarte potrivite pentru activitatea voastre Avem companii de recrutare care lucrează de la Commons, cred că prin ceea ce facem putem aduce un plus comunității Great HRs, fie printr-un altfel de birou, fie printr-un altfel de spațiu de întâlniri offline. 
 

Intervievator: Nora Dobre

Ambasador GreatHRs

 

43528225_2403249679701844_47819162526353
bottom of page