top of page

INTERVIURILE

Provocarile din Learning & Development privitoare la Transformarea Digitala

Interviu cu Dan Damian,

Managing Partner @3PM

image007.jpg
DD2.jpg

1. Care sunt primele lucruri pe care trebuie sa le stim despre Dan Damian si despre 3PM?

Cu o vasta experienta in managementul echipelor comerciale, atat in multinationale cat si in business-uri antreprenoriale,ma creat si am implementat cu succes strategii de marketing si vanzari, pentru companii lideri de piata, sau care aspirau la aceasta pozitie, in domeniul lor.
Din 2012, in perioada Early Adopters ai aplicatiilor mobile, am fost partener intr-una din primele companii furnizoare de aplicatii mobile din Romania, iar din 2017 am inceput sa construiesc un produs integrat pentru furnizorii de training, o aplicatie web pentru trainers si una mobila pentru trainees. Compania 3PM Digital Masters, care ofera acum acest produs spre testare, a incorporat in el experinta de digital & instructional design si experience learning, fiind una din primele companii finantate prin programul StartUp Nation 2017.

2. Vorbeste-ne un pic despre digitalizarea in training/formarea angajatilor. Cum functioneaza? Cum se aplica?

Odata cu boom-ul internetului, cu multi ani in urma, a inceput si transformarea digitala a proceselor de invatare continua, marile corporatii mizand mult pe e-learning. In timp s-a dovedit ca acesta nu este neaparat „sfantul graal” al invatarii in secolul XXI, specialistii identificand multe neajunsuri ale e-learning- ului.

 

Solutia castigatoare acum se pare ca este cea de Blended Learning, in care In Class Training se combina cu Mobile Learning, cu componente de Gamification si Experience Learning & Sharing. In acest mod se minimizeaza dezavantajele si se maximizeaza avantajele fiecarei solutii.

3. Ce impact are in business? Dar in piata?

Orice companie care are un program de dezvoltare profesionala pentru angajatii sai se asteapta ca ei sa aplice in mare masura cele invatate la traininguri si astfel sa obtina un impact pozitiv in business, pe termen lung. Se stie ca, din pacate, de multe ori lucrul acesta se intampla doar in mica masura, din diverse motive. De aceea, companiile care vor sa maximizeze acest impact, combina In Class Trainings cu E-learning si pun mare accent pe follow-up, dupa cursuri.  In piata muncii, in masura in care job-urile actuale se schimba cu o viteza nemaintalnita pana acum – schimbari atat in fiecare job in parte, dar si aparitia de job-uri noi – oamenii si companiile trabuie sa gaseasca o cale eficienta prin care procesul de invatare continua si adaptare la noile tehnologii sa fie cat mai rapid si cat mai eficient posibil. Transformarea digitala a acestui proces va ajuta, in mod sigur, la atingerea acestui obiectiv.

4. Cum influenteaza digitalizarea in L&D rezultatele individuale si prin extindere, rezultatele companiei?

In primul rand, aplicarea unei solutii care sa garanteze ca angajatii aplica in mai mare masura (dacat pana acum) ceea ce invata la un curs, poate duce la cresterea ROI al unui training de la 10% (estimat acum, prin diverse studii), la 30-40% sau chiar peste 50%. O crestere intre 300-500% a impactului in business, ca urmare a unui training, este un obiectiv realizabil, prin implementarea unui proces de transformare digitala „smart” a modului cum sunt livrate cursurile. Pe termen lung este necesar ca acest proces sa fie adaptat continuu la noile tehnologii – de ex. aplicatii mobile si la noile tendinte – de ex. micro-learning. Cele mentionate ca exemplu sunt cele de acum, dar maine pot aparea unele noi, desigur, iar oamenii si companiile care le vor adopta cel mai repede vor avea cel mai mare succes (adaptare dupa Darwin :)).

5. Sunt companiile care introduc digitalizarea in dep. de L&D mai relevante in piata/pentru candidate?

Candidatii vad si ei, desigur, dinamica schimbarii job-urilor si aparitia noilor job-uri si atunci in mod natural, cei care vor sa isi pastreze competitivitatea pe piata fortei de munca, sau chiar care vor sa devina mai competitivi, vor cauta companiile care investesc in dezvoltarea profesionala a angajatilor lor prin programe adaptate vremurilor in care traim si muncim.

6. Cat din procesul digitalizarii se datoreaza progresului natural si cat adaptarii la nevoile/cerintele generatiilor Y/Z/Millenials?

Asa cum se vede in ultimul timp in toate industriile, transformarea digitala nu mai este deloc posibila doar in marile corporatii, ba chiar dimpotriva: multe start-up- uri vin cu solutii disruptive si provoaca apoi corporatiile sa se adapteze. Aceste start-up- uri sunt, de cele mai multe ori, pornite din cei din generatiile Y/Z/Millenials, deci ei sunt cei care stabilesc tendintele

7. Este meseria de trainer “furata” prin digitalizare? Cum crezi ca va afecta digitalizarea modul traditional de a face training in sala?zarii se datoreaza progresului natural si cat adaptarii la nevoile/cerintele generatiilor Y/Z/Millenials?

Cu ani in urma, cand au aparut cartile digitale, unii au prezis disparitia cartilor tiparite. Vedem cu totii ca nu a fost deloc asa si la fel putem spune si despre prezicerea ca e-learning- ul va inlocui complet traning-ul in sala: aceasta nu s-a intamplat si nu se va intampla. Desigur ca training-ul clasic va trebui sa se adapteze si sa includa solutii digitale, iar trainerii care o vor face mai repede si intr-un fel inteligent vor avea cel mai mare succes.

8. In mod cert industria IT contribuie foarte mult la digitalizarea in celelalte sectoare, inclusiv L&D. Care este urmatorul “big step” in L&D? Sesiuni de training “fara trainer” prin digitalizare, asa cum sunt masinile fara sofer? :)

Desigur ca Inteligenta Artificiala va avea un cuvant greu de spus si in industria training-ului si desigur ca, la un moment dat, o parte din munca trainer-ilor va fi preluata de AI. Dar, asa cum robotii care asambleaza componentele produselor, in fabricile moderne, au in spate oameni care i-au proiectat, i-au produs si i-au programat – si care ii supravegheaza, la fel si AI din training va avea in spate traineri. Acesti The Next Generation Trainers vor fi dintre aceia care se vor adapta cel mai repede la tendinta actuala din aceasta industrie: Digital Transformation.

9. Ce așteptari ai de la comunitatea Great HRs si care crezi ca sunt imbunatatirile pe care activitatile desfasurate aici le pot aduce
companiilor din Romania?

Comunitatea Great HRs face o treaba extraordinara prin modul cum s-a organizat ca sa ofere membrilor ei de acces la informatii de calitate si de actualitate: o combinatie perfecta intre offline – intalnirile lunare si online – website, grupurile de pe retelele sociale si mailing.
Similaritatea cu procesul de Blended Learning este evidenta. Ca imbunatatiri vad doar extinderea comunitatii, ca sa cuprinda cat mai multi specialisti, din diverse domenii ale HR si sa ajunga astfel in cat mai multe companii, care sa beneficieze, pe termen lung, de implementarile lor, conform noilor tendinte. Extinderea comunitatii ar trebui facuta nu doar in Bucuresti, ci si in principalele orase dezvoltate din tara: Cluj, Iasi, Timisoara, Brasov, etc

10. Cum crezi ca poti aduce plus valoare comunitații?

Pot aduce si alti mebri in comunitate, pentru ca in ultimele 18 luni am discutat, din perspectiva construirii aplicatiei de training, cu multe persoane din HR, L&D si Training. Pot oferi un workshop despre Blended Learning, celor din L&D, interesati de subiect. Pot sa promovez comunitatea si intalnirile lunare, prin reteaua mea de pe LinkedIn, de exemplu

bottom of page