top of page

INTERVIURILE

Despre procesul de recrutare in industria BPO

 

Interviu cu Laura Stefan,

Managing Director @ Accace Romania

accace - laura stefan.jpg
logo accace.png

1. Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat în cariera ta?

Îmi aduc aminte de prăpastia imensă dintre ce învățasem în facultate și realitatea din business. Pe mine m-au ajutat mult examenele pentru certificarea ACCA să pun în aplicare și să dezvolt cunoștințele acumulate în perioada facultății.

2. Cum recunoști un candidat potrivit să lucreze în cadrul companiei Accace? Ce apreciezi cel mai mult la un potențial angajat?

Cunoștințele tehnice (contabile sau fiscale), deși importante în meseria noastră, nu sunt definitorii pentru alegerea colegilor care își încep cariera alături de noi. Noi căutam curiozitatea, dorința continuă de învățare și proactivitatea. Sunt ingredientele cheie care asigură succesul în profesia noastră.

3. Care sunt metodelele de retenție ale personalului care au succes în cadrul companiei Accace?

Mediul de lucru, programul flexibil, susținerea dezvoltării profesionale sunt aspecte foarte apreciate de colegii noștri.

4. Din experiența ta, care sunt cele mai importante schimbări care au loc în BPO și cum influențează ele procesul de recrutare?

Trecerea la digitalizarea și automatizarea proceselor contabile este deja ceva ce experimentăm de câțiva ani. Mai mult, interactiunea cu clienții se schimbă, aceștia apreciază mult mai mult decât în trecut proactivitatea contabilului, întelegerea business-ului și comunicarea poveștii din spatele cifrelor. Prin urmare, profilul contabilului se schimbă – combinarea cunoștințelor de contabilitate cu cele de analiză financiară și cu înțelegerea sistemelor IT sunt abilități care vor fi din ce în ce mai căutate.

5. Care este impactul pe care mediul online și Social Media îl au în recrutare? Crezi că aceste noi canale vor înlocui modul tradițional de recrutare?

Social Media are un impact foarte mare în recrutare în momentul de față, având în vedere că sunt peste 9 milioane de utilizatori Facebook în Romania (conform Facebrands.ro), de exemplu. Multe companii și-au extins strategia de comunicare și în mediul online, iar adevărul este că, pe lângă modul tradițional de recrutare, new media reușesc să livreze – într-o manieră mult mai interactivă – informațiile pe care companiile doresc să le facă vizibile în rândul publicului țintă. De la aplicații de recrutare, până la filmulețe inedite pe Youtube, comunități cu zeci de mii de fani sau campanii integrate de marketing, mediul online va deveni din ce în ce mai atractiv pentru millenialls și da, există posibilitatea ca aceste noi canale să înlocuiască modul tradițional de recrutare. De aceea, consider că este foarte important ca responsabilii de PR, Marketing și HR să lucreze împreună, astfel încât să livreze o experiență plăcută și în spatele ecranului.

6. Ce părere ai despre noile generații și cum trebuie să se adapteze compania Accace pentru a deveni atractivă pentru ei?

Tinerii nu mai au mentalitatea părinților lor în ceea ce priveste locul de munca, ei caută flexibilitate, un mediu plăcut și atractiv, în care relațiile inter-personale primează, își doresc să se facă auziți, iar acțiunile lor chiar să conteze pentru angajator. La Accace, ne concentrăm atenția asupra generațiilor Y și Z și încercăm să ne adaptăm la nevoile și cerințele lor prin traininguri și cursuri specifice, activități de teambuilding, flexibilitate în programul de muncă, un spațiu modern și diverse beneficii, încercând, în același timp, să le oferim șansa unor discuții one-to-one, astfel încât să înțelegem cum ne putem ajuta reciproc; noi credem în comunicarea bidirecțională. Pe viitor, intenționăm să oferim mai mult suport studenților și liceenilor, prin organizarea unor workshopuri gratuite, care să îi ajute să înțeleagă realitatea de business și ce presupune în mod practic profesia noastră.

7. Care sunt lucrurile care îți aduc cele mai mari satisfacții la locul de muncă?

Relațiile cu colegii, cu clienții, cu furnizorii și partenerii de afaceri.

8. Consideri ca formarea ta profesională se resimte și în viața ta personală? Dacă da, cum?

Sincer, nu.

9. Cum crezi că se va schimba procesul de recrutare din România în următorii 5 ani?

Corelat cu întrebarea 7 – recrutare prin social media, gamification, abordare 1 la 1.

10. Ce așteptări ai de la comunitatea Great Co | Great.HR și care crezi că sunt îmbunătățirile pe care activitățile desfășurate aici le pot aduce departamentului de resurse umane?

Sharing și colaborare între profesioniștii de HR, plus dobândirea de abilități laterale care să ajute HR-ul să comunice eficient cu toate departementele – finance, sales, marketing, producție etc.

11. Din punctul tău de vedere, cum ai putea să aduci plus valoare comunității?

Îi pot ajuta pe HR-i să citească povestea din spatele cifrelor și să coreleze obiectivele financiare cu obiectivele de HR.

bottom of page