top of page

ARTICOLELE

ATELIERE

CUM ÎI FACEM PE ANGAJAȚI MULȚUMIȚI

Misiunea HR-ului este să își facă angajații multumiți în plan profesional. 

Mulțumire + Muncă = Performanță, Retenție, Motivație la un nivel excelent.

45505005_2136906049687814_42718630992517

Oana Pana

Recruiter Medijobs și IT

.

Altfel spus, un angajat care este mulțumit de ceea ce îi oferă compania, va fi mai motivat să muncească mai mult. În plus va ridica ștacheta performanțelor atinse în rolul respectiv și va rămâne fidel companiei pentru o perioadă îndelungată de timp. Mijloacele prin care HR-ul contribuie la nivelul său de mulțumire sunt de 2 tipuri: cu valoare financiară și fără conotație financiară. În categoria a doua includem respectul, aprecierea și recunoașterea meritelor,  medierea relației cu managerii. De multe ori (nu e neapărat o regulă și depinde de industrie) „angajatii părăsesc managerii, nu compania”.

Mulțumirea financiară a angajaților a fost subiectul unei dezbateri foarte interesante organizate de Great HRs Community.

Cu această ocazie, am trecut în revistă pachetele de compensații și beneficii oferite în companiile noastre, rezultând un top al celor mai des utilizate:

 1. Remunerația financiară variabilă, incluzând aici schemele de bonusare
 2. Tichetele de masă sau mesele plătite de companie
 3. Abonamentele medicale si, pe același loc, posibilitatea de a lucra de acasă
 4. Discount-urile la diverși furnizori și asigurări (medicale, de viață)
 5. Orar de lucru flexibil, la acelasi nivel cu programe de well being și oportunități de dezvoltare
 6. Zile de concediu suplimentare

 

Pentru majoritatea dintre noi, a fost o surpriză plăcută să descoperim că beneficiile oferite sunt în acord cu dorințele angajaților. La nivel national, topul privind așteptările angajaților legate de pachetul C&D a confirmat acest lucru:

 1. Bonusuri de performanță
 2. Programe de training
 3. Program de lucru flexibil
 4. Al 13-lea salariu
 5. Servicii medicale private platite partial
 6. Abonamente medicale
 7. Zile de concediu suplimentare
 8. Posibilitatea de a lucra de acasă (work from home)
 9. Servicii medicale pentru membrii familiei
 10. Servicii stomatologice

 

Pe de o parte, această sincronizare înseamnă că suntem la nivelul pieței, pe de altă parte, nu ne ajută în consolidarea brandului de angajator. Candidatul are nevoie de un element diferențiator pentru a merge către o anumită companie. De aceea este bine ca în echipele noastre să avem oameni de HR creativi și buget pentru alte beneficii mai rar întâlnite, dar excelente pentru atragerea talentelor și retenția lor. Au fost aduse în discuție cateva astfel de beneficii:

 • Programe de MBA pentru manageri
 • Participarea la evenimente de nivel mondial din aria lor de activitate (valabil pentru toți angajații, nu doar pentru manageri)
 • Call center al angajaților
 • Suportarea cheltuielilor pentru deplasarea partenerului sau partenerei, mai ales daca este o vizită de lucru în altă țară, un fel de mini-concediu pentru amândoi
 • Concediu sabatic
 • Opțiuni de creditare
 • Posibilitatea angajaților de a-și aduce copiii în companiile în care lucrează
 • Ateliere de lucru pentru pasiuni din sfera artistică: pictură, sculptură etc.
 • Biblioteca in house sau Bookster

 

Pachetul de beneficii trebuie personalizat, adică gândit în raport cu vârsta, interesele, rolul angajaților. Spre exemplu, pentru angajații cu copii mici, plata pentru creșe și grădinițe, aflate în apropierea locului de muncă, sunt excelente. Însă, pentru un tânăr fără familie, oportunitățile de dezvoltare sau plata studiilor sunt mult mai interesante.

Mulțumirea angajatilor nu este ceva ușor de realizat, mai ales dacă avem un buget limitat. Totuși, cu argumente și creativitate, putem să convingem managerii, factorii decizionali, de importanța, pe termen lung, a unor astfel de măsuri.

Voi cum vă mulțumiți angajații?

bottom of page