top of page

ARTICOLELE

ATELIERE

Rețeta unei strategii de wellness de succes

Wellnes-ul își are locul lui binemeritat în cadrul oricărei companii care își dorește retenție, productivitate, eficiență. Este partea umană a organizației, felul ei de a spune angajatului: Contezi pentru mine ca om, te prețuiesc.

Conceptul de corporate wellness a redefinit activitățile de team-bulding și ieșirile cu colegii, a ajuns să fie o știință structurată în jurul ideii de sănătate la locul de muncă.

andreia-cristescu-326x357.jpg

Andreia Cristescu

Corporate Wellness Specialist, Yoga Teacher la Sunnywell

Conceptul de corporate wellness este un concept apărut in 1973, când Johnson&Johnson a lansat programul ”Live for Life”. La acea perioadă rata de participare a fost de 26%, dar printr-o strategie perseverentă a ajuns în 1993 la o participare de 90%.

Un studiu sponsorizat de U.S. Department of Labor și de U.S. Department of Health and Human Services din 2012 (Survey*) a arătat că 80% din companiile din U.S. cu peste 50 de angajați oferă servicii de wellness, în comparație cu U.K., unde procentul era de 45% din totalul companiilor.

* https://aspe.hhs.gov/system/files/pdf/76661/rpt_wellness.pdf - Workplace Wellness Programs Study

În ultimii ani și în România activitățile de wellness au luat mare amploare și devin tot mai prezente, sub diferite forme, în cadrul organizațiilor.

Când putem considera ca strategia de wellness are succes?

  • Când există rezultate măsurabile, când știm de unde plecăm și unde dorim să ajungem (existența unui health assesment funcțional )

  • Când se desfășoară conform unui program bine definit, dar flexibil ca și soluții

  • Când sunt bine definite grupurile țintă și există o participare de peste 60% la activități

  • Când ajunge să se susțină pe sine și are nevoie de minimă supervizare (soluție obținută prin crearea comitetelor de wellness și crearea, promovarea campionilor de wellness ca lideri ai unei vieți sănătoase în cadrul organizațiilor)

  • Când implică managerii/ supervizorii

Pentru a avea un program de wellness de succes este vitală:

  • susținerea din partea conducerii companiei

  • adresarea unor probleme de sănătate reale și specifice fiecărui mediu de lucru, fie că sunt disfuncțiile musculo-scheletale, stresul, insomnia, bolile psihosomatice, dependențele, alte boli cronice. Conform studiului OPTUM, Annal Wellness in the Workplace Study**, doar 20% dintre angajați (din U.K.) consideră că angajatorul are o adresabilitate exactă a problemelor lor de sănătate.

  • existența COMITETUL DE WELLNESS, ce poate suplini până la un punct și lipsa unui health assesment.

  • aflarea și promovarea Campionilor de Wellness, unii dintre cei mai importanți piloni și principalii ambasadori ai unei vieți sănătoase.

  • o strategie consistentă de marketing și comunicare

  • existența recompenselor

** https://cdn-aem.optum.com/content/dam/optum3/optum/en/resources/white-papers/WIW7_white_paper_final.pdf - The culture of health chasm: Exploring the gap

Avantajele existenței unei program de wellness nu se pot măsura exact pentru că, dacă într-adevăr putem observa o creștere a retenției angajaților, o diminuare a absenteismului, putem doar simți voia bună, zâmbetul și îmbunătățirea atmosferei de lucru.

Să nu uităm că mediul de lucru nu este doar un spațiu, ci și o emoție, așa ca un program de wellness bine făcut oferă o stare de bine atât participanților , cât și organizatorilor.

bottom of page